Veelgestelde vragen

Hieronder treft u een overzicht aan van veelgestelde vragen aan de MSK-arts. Staat uw vraag er niet bij? Stel dan uw vraag aan de digitale MSK-arts.

Veelgestelde vragen Algemeen

Vraag: Wat zijn de kosten van een behandeling door de MSK-arts?

Antwoord: De kosten van een behandeling bij een MSK-arts verschillen per MSK-arts. Om de kosten van een behandeling te achterhalen is het verstandig om contact op te nemen met een MSK-arts in de buurt. 
Klik voor een overzicht van MSK-artsen bij u in de buurt.

Vraag: Zijn er MSK-artsen te vinden in België?

Antwoord: Bij het bureau NVAMG zijn geen artsen bekend die in België werkzaam zijn. Mogelijk dat een bezoek aan een MSK-arts in Noord-Brabant, Zeeland of Limburg een mogelijkheid is.
Klik voor een overzicht van MSK-artsen bij u in de buurt.

Vraag: Mijn MSK-arts tikt met een hamertje en een drevel op mijn nekwervels. Ik vind dit behoorlijk griezelig, zijn hier geen risico’s aan verbonden?

Antwoord: De arts gebruikt inderdaad een hamertje en drevel om zachtjes de wervels te verplaatsen. Een alternatief is een behandeling met de duim. In beide gevallen is de beweging klein en wordt er amper kracht gebruikt. Er zijn geen risico’s aan verbonden.

Vraag: Ik ben vorig jaar behandeld door een arts voor Musculoskeletale Geneeskunde. Dat ging aanvankelijk goed maar nu is de pijn echter teruggekeerd, en in hogere mate. Beland ik in een vicieuze cirkel?

Antwoord: Het komt voor dat klachten terugkomen. Dit betekent niet dat een nieuwe behandeling niet succesvol zou kunnen zijn

Vraag: Hoeveel behandelingen zijn gemiddeld nodig en wat is de duur van een behandeling?

Antwoord: Behandelingen duren 20 - 30 minuten. Er zijn twee tot zes behandelingen nodig en soms een controlebehandeling na een tijdje. Klachten kunnen vanaf de eerste behandeling verbeteren. Of de klachten blijvend verbeteren is pas vier tot twaalf weken (afhankelijk van de klacht en omstandigheden) na de laatste behandeling vast te stellen.

Vraag: Ik ben zwanger; kan ik behandeld worden aan lage rugpijn?

Antwoord: In principe kan een onderrug behandeld worden tijdens zwangerschap. Het enige probleem bij een gevorderde zwangerschap is dat de patiënt niet meer alle houdingen kan aannemen tijdens de behandeling. Dit is echter meestal oplosbaar.

Veelgestelde vragen Chronische aandoeningen

Vraag: Is RSI met Musculoskeletale Geneeskunde te behandelen?

Antwoord: RSI (repetitive strain injury) is een probleem dat gezien kan worden vanuit de verstoring van de balans belasting-herstel van het betreffende weefsel. U zou ook van een zekere materiaalmoeheid kunnen spreken, waarbij er te veel belasting is, en naar verhouding te weinig herstel. De klachten kunnen dus in diverse weefsels of organen spelen bijvoorbeeld de duim bij fervente computeraars, de knie bij stratenmakers, de rug bij slechte houding. RSI is dus alleen maar een moderne naam voor een al lang bestaand probleem: overbelasting. De oorzaken kunnen divers zijn: de techniek van de handelingen die worden uitgevoerd, de ergonomie (verkeerde stoel), slechte houding (bij het zitten of tillen), of stoornissen in stand of beweeglijkheid van de gewrichten. Als dat laatste het geval is kan Musculoskeletale Geneeskunde goed helpen

Veelgestelde vragen Hoofd/nek

Vraag: Kan een behandeling helpen om migraine aanvallen te verminderen c.q. te verhelpen?

Antwoord: Wanneer de diagnose Migraine is gesteld door een neuroloog, dan moet er van uit gegaan worden dat vanwege de oorzaak van migraine, er geen indicatie bestaat voor een behandeling door een MSK-arts.
Daarnaast is het zo dat naast migraine ook andere vormen van hoofdpijn bestaan die op migraine lijken of gelijktijdig voorkomen met migraine. Het kan dan gaan om (spier-)spanningshoofdpijn, hoofdpijn met klachten die voortkomen vanuit de nek of hoofdpijn als gevolg van functiestoornissen op wervelniveau.
In deze gevallen kan een behandeling bij een MSK-arts zinvol zijn.

Klik voor een overzicht van MSK-artsen bij u in de buurt.